luni, 22 noiembrie 2010

Muzica in antichitate

In China antica muzica era o arta foarte pretuita. Exista o muzica a poporului si o muzica religioasa. Creatiile muzicale aveau la baza scari muzicale de cinci sunete (scari pentatonice). Chinezii aveau o mare varietate de instrumente si o notatie muzicala foarte veche.

In cultura Indiei antice muzica era considerata un dar primit din partea zeilor. Muzica insotea in egala masura manifestarile artistice populare sau teatrul de curte. Instrumentele cu coarde si arcus se presupune ca isi au originea in practica muzicala indiana.

In Egiptul antic cantatul la diferite instrumente era o indeletnicire nobila, specific fiind cantatul la harpa egipteana.

In Grecia antica existau manifestari muzicale de amploare si grandioase concursuri muzicale de factura olimpiadelor sportive. Grecii foloseau scari muzicale ce purtau denumirea regiunilor unde acestea erau mai frecvent intalnite (dorian, lidian, frigian).

In 146 e.n. Grecia este cucerita de romani, care preiau de la greci intreaga cultura. Daca initial la romani muzica era practicata numai de catre sclavi, ea ajunge datorita influentei artei grecesti, unul dintre factorii importanti in educatia tineretului.
Muzica vocala sau instrumentala insotea vestitele spectacole romane in care declamatia creatiilor lui Virgiliu si Ovidiu se realiza pe fond muzical. Aceste spectacole se organizau in arene special amenajate.

Niciun comentariu: